Кампания "Зелена урина" - дари урината си, направи града по-зелен!

2013-11-05 16:30:00
Кампания
Снимка: Dreamstime

Искате да живеете в по-зелен град? Може да го постигнете, като дарите урината си. Поне това призовават от амстердамското ВиК, пише „Daily Mirror“.

 

За целта са открити специални временни тоалетни с писоари, където да бъдат направени въпросните „дарения“. Те бяха инсталирани в най-оживеното място на града – на площада пред борсата.

 

 

Целта на кампанията е да бъдат изградени един хектар зелени площи върху покривите на сградите в Амстердам. Но за какво им е нужна урината? Минералите, извлечени от нея, ще бъдат използвани за наторяване на изкуствено засадената зеленина на върха на сградите.

 

Сигурно не знаете, но човешката урина е богата на калий, фосфор и азот, които са нужни за растежа на растенията. Фосфорът за наторяване обикновено се добива от фосфатните залежи, но според специалистите те ще бъдат изчерпани след около 100 години. Именно това е причината да се направи кампания „Зелена урина“. Тя се провежда в рамките на Международната седмица на водата, която се фокусира върху устойчивите решения за снабдяването с питейна вода и нейното екологично отвеждане в канализацията.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия